Distriktsguvernörens brev december 2020 🇾đŸ‡Ș

Jaa meidÀn hyviÀ juttuja muillekin

Ärade lions, era partners och leos i B-distriktet

Året nĂ€rmar sig sitt slut och för tankarna till julen och de lugna stunder helgen för med sig. Klubbarna har arbetat i mycket annorlunda och nya förhĂ„llande under hösten. Med glĂ€dje har jag noterat att verksamheten inte har stannat upp, utan man har hittat nya sĂ€tt att arbeta pĂ„. Framtiden fĂ„r utvisa hur mĂ„nga av dessa nya arbetssĂ€tt som blir bestĂ„ende.

PÄ distriktsnivÄ har vi under hösten jobbat hÄrt med att förnya vÄra hemsidor. FörÀndringarna beskrivs i en artikel nedan. Bekanta er med dem och ge respons i en eller annan riktning om hur ni uppfattar att de skulle kunna bli Ànnu bÀttre.

Den populÀra och högt uppskattade Lions Quest-skolningen fortsÀtter genast efter Ärsskiftet. Bekanta er alltsÄ med vad som Àr aktuellt och uppmuntra idrottsinstruktörer och lÀrare pÄ ert omrÄde att ta del av utbildningen.

Vi uppmuntrar klubbarna att ordna Lejonskidningar för barnen Àven denna vinter. Den hÀr aktiviteten som riktar sig till barn och vars mÄl Àr att sprida glÀdje finns redan i en del klubbar. Kom ihÄg att anmÀla aktiviteten till vÄr uppföljning sÄ att vi gör det goda synligt ocksÄ pÄ nationell nivÄ.

Vi har inlett arbetet med att förnya distriktsindelningen, och i den sista artikeln beskriver vi nÀrmare det hÀr arbetet. Nu har medlemskÄren en möjlighet att kommentera det första utkastet till en ny distriktsindelning. Alla kommentarer lÀmnas skriftligen till undertecknad före Ärets slut. I början av januari, om corona-epidemin sÄ tillÄter, kommer guvernörsrÄdet att sammantrÀda för att finslipa planerna och göra eventuella förÀndringar. Det hÀr förslaget Àr alltsÄ inte Ànnu fÀrdigt, utan endast ett första utkast. Vi kommer ocksÄ i fortsÀttningen att hÄlla er informerade om hur arbetet framskrider.

Jag vill Ànnu pÄminna er om den nöjdhetsenkÀt ni tidigare fÄtt, och hoppas ni ger er tid att svara pÄ den. Tillsammans kan vi utveckla vÄr verksamhet.

Jag önskar er en skön julhelg!

Susanna JokiperÀ

Er distriktsguvernör

Ändringar pĂ„ distriktets hemsidor!

Jellona.info har förnyats och har fĂ„tt ett nytt utseende och nya funktioner. Distriktets nyheter publiceras som artiklar – du ser en bild och artikelns början och genom att klicka pĂ„ bilden kommer du Ă„t att lĂ€sa hela artikeln. Högst upp pĂ„ sidan hittar du alltid de mest aktuella Ă€mnena, samt distriktsguvernörens brev. Arbetet Ă€r Ă€nnu pĂ„ hĂ€lft, sĂ„ sidorna har inte Ă€nnu sitt slutliga utseende. Även innehĂ„llet kommer Ă€nnu att gĂ„s igenom. VĂ„r mĂ„lsĂ€ttning Ă€r att hemsidorna skall betjĂ€na dig Ă€nnu bĂ€ttre och det ska vara lĂ€ttare att hitta uppgifterna.

Lions Quest – programmet fyller 30 Ă„r

Trots coronan har Lions Quest programmet Kunskap för livet under hösten fortsatt med full effekt och alla utbildningar har slutförts programenligt. Ett varmt tack till B-distriktets klubbar som har stött lÀrare och möjliggjort deltagande i kurserna. Responsen frÄn utbildningen har varit utmÀrkt och lÀrarna har fÄtt verktyg till sin vardag i skolorna

Grundkursen i Lions Quest – Kunskap för livet ger lĂ€rare och övriga uppfostrare som jobbar med 2-25 Ă„ringar verktyg för att skapa gruppsammanhĂ„llning i elevgrupper, och i att öva kunskaper för livet. Den hĂ€r grundkursen anordnas pĂ„ vĂ„ren 4-5.3.2021 i Helsingfors. Det lönar sig att redan nu kontakta med skolorna i ert nĂ€romrĂ„de och erbjuda lĂ€rarna denna möjlighet till utbildning.

Det finns en skild utbildning i Kunskaper för livet för trĂ€nare inom idrottsföreningar. Lions Quest – Kunskap för livet hjĂ€lper trĂ€narna att förstĂ„ hur deras verksamhet pĂ„verkar och vilka kunskaper som förutom grenspecifika uppgifter som borde ges 2-25-Ă„riga barn och ungdomar. Idrottshobby Ă€r ett utmĂ€rkt tillfĂ€lle att lĂ€ra sig ta andra i beaktande, att vara tĂ„lmodig, att kommunicera – alltsĂ„ kunskaper som barnen har nytta av under resten av sitt liv. I utbildningen lĂ€r man sig ocksĂ„ att ge respons samt vilken förĂ€ldrarnas roll Ă€r i trĂ€ningsverksamheten. Tills vidare Ă€r utbildningen gratis. NĂ€sta kurs riktad till trĂ€nare i idrottsföreningar Ă€r redan 23.1.2021 i Dickursby i Vanda. Även den hĂ€r utbildningen kan marknadsföras bland föreningarna pĂ„ er ort.

Mer uppgifter om Lions Quest finns pÄ adressen www.lionsquest.fi. I egenskap av ordförande för Lions Quest kommittén i B-distriktet hjÀlper jag gÀrna klubbarna i alla Àrenden som gÀller Lions Quest. Jag nÄs bÀst pÄ min e-postadress kristiina.jantti@lions.fi.

Barnens Lejonskidning

MĂ„lsĂ€ttningen för den gemensamma kampanjen Ă€r under den kommande sĂ€songen att ordna Barnens LejonskidningstĂ€vlingar, dĂ€r barn i Ă„ldern 4-12 Ă„r kan pröva pĂ„ skidning. MĂ„lsĂ€ttningen Ă€r att nationellt under den kommande vintern ordna över 100 sĂ„dana evenemang. DĂ€r snö inte finns erbjuds alternativt program, om vilket mer inom kort pĂ„ förbundets nĂ€tsidor. Även egna medaljer kommer inom de nĂ€rmaste veckorna att finnas till försĂ€ljning via lions-nĂ€tbutiken.

AnmÀl alltsÄ din egen klubb till kampanjen för barnens lejonskidning, och gör den till en alldeles ny kampanj för er klubb. Mer information om kampanjen fÄs av IPDG Erkki Lappi, tel. 0400-557136 eller erkki.lappi@lions.fi

Arbetet med att förnya distriktsindelningen har pÄbörjats

Vid guvernörsrÄdets möte i Björneborg i augusti fick guvernörerna till uppgift att förbereda en ny distriktsindelning för Finland. Endast hÀlften av distrikten uppfyller de krav vÄr internationella organisation stÀller pÄ ett livskraftigt distrikt. Medlemsantalet i ett distrikt borde överstiga 1250 lions. Guvernörerna antog utmaningen och har gjort ett förslag till ny distriktsindelning.

I tabellen klubbarnas och medlemsantalets utveckling under Ă„ren 2009-2020:

Distrikten Àr administrativa organisationer som stöder sitt omrÄdes klubbars och medlemmars verksamhet. Distrikten anordnar skolningar, seminarier, evenemang och aktiviteter. Distrikten handhar ocksÄ sÄvÀl intern som extern information. För att distrikten skall kunna betjÀna de klubbar som ingÄr i regioner och zoner pÄ distriktets omrÄde mÄste distrikten vara livskraftiga. Man mÄste kunna bedöma med vilken klubb-, zon- och regionsammansÀttning distrikten kan erbjuda den bÀsta servicen. Man mÄste kunna uppskatta hur kvaliteten pÄ vÄra tjÀnster kan bevaras lÄngt in i framtiden.

Grundtanken i förnyelsen Àr att distrikten vad gÀller antalet klubbar och medlemmar skulle vara i stort sett likvÀrdiga. Klubbarnas antal skulle vara högst 120 och antalet medlemmar 2200-3000. Geografin har tagits i beaktande med undantag av Lappland, för att klubbesök skall vara lÀttare att genomföra. DÄ man hÄller distriktens medlemsantal tillrÀckligt stort hittar man ocksÄ lÀttare engagerade funktionÀrer till distriktens administrativa uppgifter.


I det nya förslaget till distriktsindelning har Finland delats in i Ätta nya distrikt. De nya distrikten bildas sÄ att sÀga frÄn rent bord. Till varje nytt distrikt överförs klubbar frÄn minst tre gamla distrikt och distrikten benÀmns pÄ ett nytt sÀtt F=Finland 1-8.

I tabellen öppnas förslaget i sin helhet och noggrannare samt hur nuvarande klubbar Àr placerade pÄ den nya distriktkartan.

Den nya distriktsindelningen har noggrant övervÀgts och ovan nÀmnda synpunkter har beaktats. SjÀlva förverkligandet av förnyelsen beror pÄ mÄnga omstÀndigheter, och förbereds av guvernörsteamet. Reformen kan tas i bruk tidigast i början av verksamhetsÄret 2023-24. AlltsÄ tidigast 1.7.2023.


Jaa meidÀn hyviÀ juttuja muillekin