Kiusaamisesta terveeseen nettikäytökseen (Kitenet)

Suomen lionit ovat jo vuosikymmenen ajanpuhuneet lasten nettiturvallisuudesta. Aihe on entistä ajankohtaisempi: puhutaanpa lasten terveydestä, syrjäytymisestä, oppimisesta tai häirinnästä. Internetissä opitaan monia hyviä asioita, mutta netin käyttö on aiheuttanut myös ongelmia. Joka viides lapsi kokee tulleensa kiusatuksi ja yli 50 %:n lähipiirissä on ollut kiusaamista (MLL).

MySafetyn (2021) tutkimuksessa joka neljäs yli 10-vuotiaista on kokenut nettivihaa tai -kiusaamista. 10–17-vuotiaista 46 % on ollut netissä loukkaavien kommenttien kohteena. 10 % koki masennuksen tunnetta loukkaavien kommenttien seurauksena. Empatia ei enää riitä, tarvitaan toimintaa. Nettikiusaaminen huolettaa suomalaisia ja lapsiperheistä yli puolet  on huolissaan perheenjäsentensä joutumisesta nettivihan  kohteeksi.

Mitä vanhemmat tarvitsevat luotsatakseen lapsiaan terveeseen mediankäyttöön?   Nyt tarvitaan mediakasvattajan taitoja ja luottamuksen vahvistamista vanhempien ja lasten välille. KiTeNet-kampanjan aikana Lionsklubit toteuttavat yhteistyökumppaneineen alueellaan vanhempaintapahtuman, jossa aiheina ovat mediakasvatus ja terveellinen

nettikäyttäytyminen. Tavoitteena on tukea perheiden keskusteluyhteyttä ja ohjata lapsia itsensä suojelemiseen internetissä; opastaa heitä toisen oikeuksia kunnioittavaan sekä rikokset tunnistavaan nettikäyttäytymiseen.  Ideanaon vertaistuen antaminen samanikäisten lasten vanhemmille ja toimivien käytäntöjen jakaminen.

Sähköisenä materiaalimme löytyy netistä: lions-fi.sites.avoine.com/kitenet-kiusaamisesta-terveeseen-nettikaytokseen/

Vastaava henkilö

Artikkeleita ei löytynyt.

Viimeisimmät uutiset

Artikkeleita ei löytynyt.