Piirineuvoston jäsenen esittely: Ilkka Siissalo, DC-IR (kansainvälisten asioiden toimikuntapuheenjohtaja) ja PDG eli entinen kuvernööri 2022-23

Jaa meidän hyviä juttuja muillekin

Mikä on toimenkuvasi B-piirissä?

Kansainväliset asiat. Pidän yhteyksiä esimerkiksi NSR:ään (Nordiska Samarbetsrådet), Lions Europa Forumiin (olen EuropaForumin EuroAfrica-työryhmän sekä WASH-työryhmän eli water, sanitation and health -ryhmän suomalaisjäsen). Olen myös Baltic Sea Lions -verkoston eli Itämeren ympärillä toimivien lionspiirien yhteistyöverkoston entinen presidentti ja sitä kautta verkoston kokousten nykyinen pysyväisjäsen. Olin myös muutaman vuoden Sri Lankan lionsystävien seuran puheenjohtaja Suomessa, nyt vain rivijäsen, mutta tiivis yhteys siihenkin maahan jatkuu. Suomessa koordinoin 12 vuotta suomalaista apua Venäjän valtaamille entisille suomalaisalueille Karjalan tasavallassa Lions-apua Karjalaan -hankkeen vetäjänä, mutta Putinin nykyiset toimet ovat panneet sille stopin. Henkilökohtaiset suhteet sinne ja Moskovaan meilitse toki jatkuvat vilkkaina. Entisiin tehtäviini kuului aikaisemmin mm. että olin 3v LionNet International Administrator, Europe, Africa & Middle East eli siis johdin ja koordinoin lionsien netin käyttöä Euroopassa. Afrikassa ja Lähi-Idässä silloin vielä kun se kaikki oli uutta, ja vaikka en enää sitä pestiä hoida, niin pidän yhä tiivistä yhteyttä moniin lionsjäseniin niin Etelä-Amerikassa, Afrikassa kuin Aasiassakin. Kansainväliset suhteet on se syy miksi olen halunnut leijoniin liittyä ja leijonissa pysyä.

Mistä klubista tulet?

LC Espoo City

Miten ja milloin sinusta tuli leijona?

1993 kun autopaikkanaapurini, jonka kanssa jaoin saman lämpötolpan, alkoi kertoa minulle leijonista ja pyysi minua mukaan. Minusta se oli valtava kunnianosoitus silloin, sillä olin aina mieltänyt että tällaiseen seuraan pääsemiseksi täytyy todella “kuulua piireihin” ja olla ansioitunut. Olinhan minä silloinkin vaatimattomasti noin 60 ihmisen pomo, mutta en kokenut itseäni vielä niin ansioituneeksi. Mutta tottakai liityin kun pyydettiin. Eikä ole tarvinnut katua.

Mikä on mielestäsi parasta lionstoiminnassa?

Sanoin sen jo – kansainvälisyys. Minulla on nyt hyviä lionsystäviä kaikkialla ympäri maailmaa ja mihin ikinä menekin, niin aina on joku paikka johon minut pyydetään vähintään drinkeille jos ei vierailulle. Ja se oli tärkeätä varsinkin silloin kun 1998-2001 työni puolesta reissasin ihan koko ajan ympäri maailmaa.

Mitä tavoitteita sinulla on tälle kaudelle?

B-piirin klubeille pitäisi paremmin saada kerrottua millaisia ovat nämä verkostot joihin jo kuulumme kuten NSR, BSL, EuropaForum jne. ja sitä kautta saada lisää leijonia mukaan tapaamisiin. Meillä on siellä todella hauskaa ja on aivan ihanaa tuntea hyvin hyviä ystäviä niin monista maista. Mutta ei sen seurakunnan tarvitsisi olla noin pieni. Minua on välillä suorastaan naurattanut esimerkiksi BSL:n kokoukset kun noin 20 hyvää ystävää pitää kokousta koko päivän samassa tilassa ja käyttää sen päivän aikana 9 eri kieltä hurjimmillaan. Ei se mitään jos kaikki ei tajua kaikkea, aina joku toinen toimii tulkkina 😀

Mistä olet kotoisin ja missä asut nyt?

Oon syntyny iha stadissa mut mun fatsi ja mutsi oli kyl ihan karjalaissi evakoi, 30- tai 40-luvul junantuomii. Ny budjaan iha böndel, skuttas Tuusulan kunna iha perimmäises nurkas Rusutjärvel. Tääl o kyl gimis goisaa skutsis tai vaik sjungaa koval äänel, ei haittaa ketää 🙂

Onko sinulla muita harrastuksia?

No kyllä! Isoin juttu leijonien lisäksi on rautatieharrastus. Olen Suomen suurimman pienoisrautatien omistavan seuran eli Alppirautatieharrastajien varapuheenjohtaja sekä oikeiden junien valokuvia julkaisevan, yhden maailman suurimmista junankuvasaiteista, railpics.club:in, päätoimittaja. Lisäksi olen jo noin 30 vuotta ollut viiniharrastaja ja järjestän säännöllisen epäsäännöllisesti viinipruuveja, yleensä Vinoteekki Oy:n viinikellarilla. Ne muuten – by the way – ovat osoittautuneet erinomaiseksi keinoksi houkutella uusia jäseniä lionsklubiimmekin. Ja olenhan minä entinen lintubongarikin, tosin se on nyt jäähdyttelyvaiheessa.

Voitko kertoa jonkin hauskan lions-muiston?

Hauskan? No, en tiedä onko se hauska, mutta se vaikutti minun lionsuraani silloin nuorena tosi voimakkaan kannustavasti. Olin silloin vasta lioneihin liittyneenä mennyt mukaan kehittämään lionien Internet-toimintaa aikana jolloin harva leijona edes tiesi mikä Internet oli. Nimikkeeni oli silloin LionNet International Administrator, Europe, Africa and Middle East. Minut kutsuttiin silloin mukaan Zürichissä pidettävän Lions Europa Forumin järjestelytoimikuntaan ja vedin siellä foorumissa Internet-seminaarin, jossa oli yli 500 paikalla olevaa kuulijaa. Sen seurauksena – paitsi että Lionsien kansainvälinen prsesidentti kutsui minut ja sveitsiläisen ystäväni kunniavieraiksi foorumin ykköspöytään, jossa minä istuin kv. pressa Habananandan vieressä, niin myös muutamaa kuukautta myöhemmin zürichiläiset leijonat järjestivät siellä yhteistyökumppaniensa kanssa ison Art on Ice -tapahtuman, jonka liput kai maksoivat maltaita. Minut ja zürichiläinen kaverini Vera kutsuttiin sinnekin VIP-vieraiksi ja sen seurauksena voin ylpeänä sanoa että olen puristanut sekä Sarah Brightmanin että Andrea Bocellin kättä yksityisessä keskustelussa ja jutellut heidän kanssaan. Tosin Bocellin tapauksessa tulkin välityksellä. Ja pakko on tietysti lisätä lions-muistoihin sekin, että oli näiden Zürichin EuropaForun-kuvioihin liittyvä seurannaisvaikutus, että minut 1998 kutsuttiin Baseliin töihin pysyvällä sopimuksella ja suomalaisittain tähtitieteellisellä palkalla ja että tapasin siellä sitten myös rakkaan vaimoni, jonka kanssa ehdimme yli 20v olla yhdessä ennen kun hän viime syksynä valitettavasti kuoli pitkäaikaiseen vaikeaan sairauteen. Mutta voi todella sanoa että Lionsit muuttivat minun elämäni ja ohjasivat minut siihen missä nyt olen. Ei minulla mitenkään voisi olla nykyistä hyvää asemaanikaan ellei olisi pohjana niitä kokemuksia Sveitsin-vuosilta.

Mitä muuta haluaisit kertoa lukijoillemme?

Tulkaa mukaan pois sieltä pelkästä klubityöstä piirihallitukseen, Lions-liiton tason hommiin ja kansainvälisiin hommiin ! Se muutti minun elämäni rikkaammaksi sekä rahallisesti että ystävyyssuhteiden kannalta ja hetkeäkään en ole katunut. Ei kannata jäädä muhimaan vain siihen oman nurkkakunnan pieneen klubiin… vaikka eihän siinäkään mitään vikaa ole.

Yhteystiedot

Puhelinnumero: +358 40 8205380


Jaa meidän hyviä juttuja muillekin