LCIF ja LCIF-päivä

Jaa meidän hyviä juttuja muillekin

Tiesithän, että kansainvälinen säätiömme LCIF on monessa mukana, myös Suomessa. Tässä muutama poiminta liittyen myös tulevaan eurooppalaiseen LCIF-päivään Suomessa. Kansallisesti LCIF-päivä on sovittu pidettäväksi Suomessa 22.5.2021 eurooppalaisen 12.6. sijasta. 

Nyt toki korona ja siihen liittyvät rajoitukset rajoittavat tämän kevään aktiviteetteja, mutta pyritään rajoitukset huomioon ottaen järjestämään kukin jotain. Jos ei sovittu päivämäärä käy, niin hyödynnetään jotain jo agendalla olevaa tapahtumaa LCIF-teeman esillä pitämiseen. Esimerkiksi Kirkkonummen markkinat 16.5.2021 on tilaisuus, jossa LCIF pidetään esillä.

Maailmanlaajuiset avustuskohteet löytyvät netistä osoitteesta:

https://www.lionsclubs.org/fi/explore-our-clubs/our-global-causes?fbclid=IwAR0K4iBTIBdhpWNqAGfBTYlQXF6M4mkCCTJSxnHF7HdHpaCx_4B_YiFdJso

TUHKAROKKO

Tuhkarokko tappaa kehittyneissä maissa n. 1/1000 sairastuneen, mutta kehitysmaiden aliravituista lapsista kuolee joka viides. Lisäksi se aiheuttaa aivotulehdusta, näkö-, kuulo-, ja keuhkovammoja. Mutta suurin taakka on sen kyky tuhota immunologiset muistisolut. Jälkitauteina on keuhkokuumeita, korvatulehduksia, poskiontelotulehduksia vielä vuosien päästä. Tuhkarokko ei tartu eläimiin, joten se voidaan hävittää maailmasta, isorokon tavoin. Rokotuskattavuus tulee vain saada yli 90%, mikä Suomessakin jää nyt vajaaksi, kun ihmiset eivät muista millainen se oli vielä 70-luvulla. Niin kauan kuin jossain maailmassa on rokottamaton väestönosa, joudutaan meilläkin jatkaa MPR-rokotusta.

Salaliittoteoriat, sodat sekä korona-pandemia esti WHO:n ja LCIF:n tavoitteen sen kitkemiseksi vuoden 2020 loppuun mennessä. Lapsikuolleisuuden hallinta on tärkeä avain myös väestönkasvun hillintään, kun vanhuuden turvaksi ei tarvitse hankkia ”särkymävaraa”.

LCIF-päivän keräystuotto ohjataan tuhkarokon torjuntaan.

NÄÖNSUOJELU

Näönsuojelu on ollut Lionien keskeinen tehtävä sen jälkeen, kun Helen Keller pyysi meitä 1925 ”Sokeiden ritareiksi pimeyttä vastaan”.

LCIF:n tuella on rakennettu tai laajennettu yli 600 silmäsairaalaa. 

Monesta Etelä-Amerikan maasta on jo jokisokeus ja trakooma saatu hävitetyksi. Suomen Lionien hanke Lasten silmäosasto Ecuadorin Quitoon rohkaisi Maailmanpankin rahoittamaan koko keskussairaalan. Toiminta alkoi suomalais-ecuadorilaisen Lion-lääkäri-hoitaja-pariskunnan voimin 1986. Nyt Säätiöllä on kaksi isoa sairaalaa. Sri Lankan sairaalamme valmistui 2011 ja yli kymmenen tuhatta köyhää kaihipotilasta on jo saanut näkönsä takaisin, täysin ilmaiseksi. 

Silmälasikeräys on auttanut kymmeniä tuhansia kehitysmaiden ihmisiä käymään koulua ja jatkamaan ammattiaan. 

Keski-Pohjanmaalle hankittiin kamera diabeetikoiden silmänpohja-seulontaan 1999. 

LCIF kaikissa mukana.

NÄLÄN HELPOTUS

Nälän poistaminen maailmasta on kauan ollut Lionien tavoitteena. 

Luonnonmullistusten ja ihmisten aiheuttamien katastrofien alussa välitön apu on välttämätön. Koronakin aiheutti nälänhätää, etenkin Afrikassa, missä monen AIDS-orvon ainut päivittäinen ravinto oli kouluruoka. Kun koulut määrättiin kiinni, heillä oli hätä. Lionit tulivat apuun. 

Sri Lankassa (kuva) DG Amal Pussallage on klubinsa kanssa koonnut satoja ruokapusseja jaettavaksi koronasulun takia työttömäksi jääneiden perheille. 

Porakaivot ja aurinkokeittimet auttavat kehitysmaiden ihmisiä selviämään omassa maassaan, mikä vähentää myös painetta pakolaisuuteen.

Monet klubit keräävät ruokaa markettien asiakkailta periaatteella, ”Osta kaksi, lahjoita toinen”, esim. turvakodille.” 

YMPÄRISTÖ

Kulmat kuntoon (https://jellona.info/2021/02/11/kulmat-kuntoon-haaste/).

Puhtaat vedet (https://puhtaatvedet.lions.fi/).

NUORISOVAIHTO

Lionien nuorisovaihto tapahtuu pääosin 20-30 hengen kesäleireinä, joita on 5 eri paikkakunnalla 16-23v ikäisille ulkomaisille nuorille. Leiri kestää viikon, ja sitä ennen ja osin jälkeen nuoret tutustuvat suomalaiseen tavalliseen perhe-elämään isäntäperheissä. 

Suomalaiset nuoret pääsevät vastaavasti ulkomaisille leireille. Klubit vastaavat resurssiensa mukaisesti matkakuluista (500-1000€), leireistä on yleensä pieni maksu (100€), mutta perheissä ylöspito on ilmaista. Isäntäperhe vastaa ylöspidosta ja haluamistaan retkistä. 

Jokaisessa klubissa, piirissä ja valtakunnan tasolla on nuorisovaihtovastaava, jotka järjestelevät matkat ja pitävät yhteyttä vastapuoleen. 

LIONS QUEST

LIONS Quest suojaa myös salaliittoteorioilta ja valeviestinnältä (Q-anon).

Lions Quest – Elämisen taitoja on hankittu LCIF:lle kauden 1985/6 huumeidenvastaisen kampanjan jatkoksi. Siinä opettajille ja kasvattajille annetaan hyvin yksinkertaisia keinoja hallita luokkatilannetta ja huomioida kaikki lapset tasa-arvoisesti. 

Esim. ”Tähti tuikkii, tähdellä on asiaa.” Opettaja ei huutamalla voita luokkaa, mutta oppilaille opetettu äänetön viesti toimii. 

Lions Quest on käytössä yli 100 maassa. Suomi on ollut edelläkävijä sen tieteellisessä tutkimuksessa ja ohjelman levittämisessä muihin maihin, sekä pelkästä koulumaailmasta mm. päiväkotien ja urheilun maailmaan. 

Tästä parhaana tuloksena Lion Jukka Jalosen luotsaamat Jääkiekon Maailmanmestaruudet 2011 ja 2019. 

http://www.lionsquest.fi/

LCIF:lle lahjoittaa voit helpoiten osoitteessa:

https://www.lionsclubs.org/fi/donate

piirikoordinaattorinne Kimmo


Jaa meidän hyviä juttuja muillekin

One Reply to “LCIF ja LCIF-päivä”

Comments are closed.