Sofia Casella Kirkkonummelta voitti Lionsien B-piirin Rauhanjulistekilpailun

Jaa meidän hyviä juttuja muillekin

Sofia Casella Kirkkonummelta on voittanut Lionsien B-piirin Rauhanjulistekilpailun teoksellaan, joka heijastaa toivoa rauhallisemmasta maailmasta. Haastattelussa hän puhuu piirustusharrastuksestaan ja visiostaan, jossa jokainen yksilön panos luo rauhaa. Hänen teoksensa kuvaa ystävyksiä unelmoimassa rauhanomaisesta maapallosta.

Kilpailun voittajan Sofian haastattelu

Sofia Castelloa haastattelee Leila Viika, B-piirin Rauhanjulistelilpailun vastaava, LC Espoo/Matinkylä

Kilpailun voittoisan työn luoja, Sofia Casella Kantvikin koulusta, jakaa innostuksensa piirtämiseen ja rauhaan yksityiskohtaisesti haastattelussa. Hän kertoo, kuinka hänen isosiskonsa aikaisempi osallistuminen ja voitto samassa kilpailussa oli antanut hänelle esimakua kilpailusta ja innoitti häntä osallistumaan. Sofia on käyttänyt työssään monenlaisia tekniikoita, kuten puu- ja vesivärejä, luodakseen aaltoilevan meren ja maapallon, ympäröitynä tutun näköisillä rakennuksilla ja elävällä luonnolla, mikä kuvastaa hänen toiveitaan maailmasta, jossa ihmiset ja luonto elävät sovussa.

Sofian voittajatyössä, joka kantaa viestiä ”Yhdessä unelmoimalla voi saavuttaa niinkin suuria asioita kuin maailman rauhan”, kaksi eri kulttuurien ystävystä katsovat yhdessä rauhanomaista maapalloa, jossa on mahdollisuus elää ilman sotia ja konflikteja. Tämä teos on saanut inspiraationsa ajatuksesta, että jos jokainen meistä arvostaisi sitä, mitä jo omistaa, ja huolehtisi ympäristöstään sekä lähimmäisistään, maailmasta tulisi parempi paikka. Sofia kuvaa työssään maapallon, josta välittyy hänen näkemyksensä rauhasta ja yhteisestä tulevaisuudesta.

Yhdessä unelmoimalla voi saavuttaa niinkin suuria asioita kuin maailmanrauhan

Sofian työssä on keskellä myrskyävää merta kaksi lasta soutuveneessä. Meri kuvastaa maailman nykytilaa, joka on täynnä levottomuutta ja epävarmuutta. Mutta nämä lapset, toinen tummakutrinen ja toinen punapäinen, eivät näytä pelkäävän. Heidän katseensa on suunnattu kauas, kohti tulevaisuutta. He unelmoivat paremmasta maailmasta.
Taustalla, valon ympäröimänä, kimaltelee maapallo. Sen valo merkitsee toivoa, rauhaa ja lupausta paremmasta huomisesta. Lapset veneessä edustavat toivoa ja uskoa siihen, että meillä kaikilla on voimaa muuttaa maailmaa.

Tämä kuva on vaikuttanut tuomareihin voimakkaasti. Tuomariston edustajan Marsa Bäckin sanoin, teos on ”erittäin, erittäin koskettava”. Se ei ainoastaan heijasta nykyhetken tuntoja, vaan myös osoittaa uskomme siihen, että nuoremmalla sukupolvella on avaimet parempaan tulevaisuuteen.

Kilpailutyö on nähtävillä Kirkkonummen pääkirjastossa olevassa näyttelyssä.

Voittajatyö: Sofia Casella, 12 v., Kantvikin koulu, Kirkkonummi, edustaa Lions Club Kirkkonummi-Kyrkslättania kilpailussa

Toiseksi tulleen Aina Monosen työ tuo toivoa valoisammasta tulevaisuudesta

Toiseksi Lions-klubien rauhanjulistekilpailussa sijoittui Aina Monosen teos, joka esittää kuvan voimakkaasta linnusta – kotkasta, joka samalla luo vuorenhuipun kuvan. Ainan työssä vuoren huipusta syöksyy valon säteitä, jotka valaisevat tulevaisuutta. Kuvan keskiössä on pieni, toiveikas lapsi, jonka kasvoilta heijastuu valoisa tulevaisuus, vaikka ympäröivä maailma on täynnä haasteita ja uhkakuvia.

Tämä monitulkintainen teos symboloi toivoa ja unelmia, joita lapset kantavat sydämissään huolimatta maailman pelottavista varjoista. Aina on tuonut teokseensa monitasoista symboliikkaa: valkoiset siivet kotkassa edustavat puhtautta ja toivoa, vaikka kotka itsessään on voimakas ja voisi näyttäytyä myös uhkaavana. Työ puhuttelee katsojiaan vahvasti, muistuttaen siitä, että unelmointi on mahdollista pelosta huolimatta ja että nuoremmalla sukupolvella on voima nähdä hyvää tulevaisuudessa. Kilpailun tuomaristo kuvaili työtä vaikuttavaksi ja merkitykselliseksi, ja se herättää ajatuksia nykyhetken haasteiden keskellä toivosta ja valoisammasta huomisesta.

Toinen sija: Aina Mononen, 13 v., Meilahden yläasteen koulu, edustaa Lions Club Helsinki/Meilahtea kilpailussa

Kilpailun kolmanneksi tuli Alex Rosti Jätkäsaaren peruskoulusta

Kolmannen sijan rauhanjulistekilpailussa saavutti Jätkäsaaren peruskoulun oppilas Alex Rosti, joka edusti Lions Club Helsinki/Ruoholahtea. Hänen teoksensa on väkevä ja toivoa huokuva kuvaelma. Keskellä maailman metaforista tulipaloa kohoaa valkoinen rauhanlintu, kyyhkynen, lentäen roihuavien liekkien yläpuolelle kohti aurinkoa. Taustalla kaartuu sateenkaari, joka yhdistyy rauhan ja uuden kasvun symboleihin: omenapuuhun, leikkisään kissaan ja koteihin.

Vaikka alapuolella maailma on liekeissä, lintu symboloi luottamusta parempaan huomiseen. Teoksen kontrasti tumman, palaneen maan ja valoisan tulevaisuuden välillä on sykähdyttävä. Se välittää voimakkaan viestin: huolimatta nykyhetken haasteista ja tummista pilvistä, on aina tilaa toivolle ja valolle. Alexin työ puhuttelee syvällisellä tavalla – se muistuttaa meitä siitä, että rauha ja ilo voivat syntyä uudelleen tuhkasta ja että jokainen meistä voi olla osa tuota uudelleensyntymistä ja valoisaa tulevaisuutta.

Kolmas sija: Alex Rosti, 13 v., Jätkäsaaren peruskoulu, työn nimi: “Rauhanlintu tulee ja pelastaa maailman”, edustaa Lions Club Helsinki/Ruoholahtea kilpailussa.

Kilpailun tuomariston edustaja luonnehtii kilpailutöitä

Kilpailun tuomariston edustaja Marsa Bäck, Lions Club Helsinki/Ruoholahti

Nuorten visiot rauhasta valokeilassa Lionsien rauhanjulistekilpailussa

Lions klubien järjestämä vuotuinen rauhanjulistekilpailu on tuonut jälleen esiin nuorten taiteellisen näkemyksen maailmanrauhasta. Marsa Bäck, Lions Club Ruoholahden ja tämänvuotisen kilpailun tuomarien edustaja, on syvästi vaikuttunut nuorten töiden voimasta ja viestistä.

Marsa kävi kahdessa koulussa katsomassa kuinka jatkoon pääsevät piirrokset valittiin. Toisessa koulussa 13 vapaaehtoisesti osallistunutta oppilasta toi omat ainutlaatuiset rauhan näkemyksensä kankaalle. Toinen koulu osallistui laajemmalla rintamalla, tuottaen 80 työtä, joista opettajat valitsivat parhaimmat. Lopulta Lions Clubin edustajat valitsivat palkittavaksi kolme parasta työtä viiden finalistin joukosta. Voittajatyö lähetettiin koko Suomen kilpailuun edustamaan B-piirin aluetta.

Voittaneet työt eivät ainoastaan kuvasta nuorten näkemyksiä, vaan ovat myös merkki toivosta, joka asuu tulevien sukupolvien sydämissä. Kilpailu on ollut ikkuna nuorten sieluihin, jotka rohkeasti unelmoivat rauhanomaisesta huomisesta.

Jokainen piirros ja maalaus on omanlaisensa rauhan julistus, joka heijastaa nuorten toiveita ja unelmia. Kilpailuun osallistuneista töistä monet ovat olleet paitsi taiteellisesti vaikuttavia, myös ajatuksia herättäviä.

Rauhanjulistekilpailuun osallistuu satojatuhansia nuoria vuosittain

Rauhanjulistekilpailu antaa 11-13-vuotiaille nuorille mahdollisuuden pohtia rauhaa taiteen kautta. Kilpailuun osallistuu vuosittain satojatuhansia nuoria eri puolilta maailmaa. Teema vaihtelee joka vuosi, ja työssä saa käyttää monenlaisia taiteellisia tekniikoita. Voittajatyöt matkaavat paikallisista kilpailuista aina kansainväliseen finaaliin asti, ja parhaat palkitaan YK:n ja Lions-klubien yhteisessä seremoniassa. Kilpailun säännöt varmistavat, että kaikki työt ovat nuorten omia ja alkuperäisiä.

Tekstin kirjoittaja ja kuvaaja: Mika Wenell, Suomen Lionsien B-piirin viestintävastaava
Haastattelija: Leila Viika, B-piirin Rauhanjulistelilpailun vastaava, LC Espoo/Matinkylä


Jaa meidän hyviä juttuja muillekin